0 kuantiti
Total Price:RM0.00
> Hadiah Sastera Utusan> Novel Remaja

Baromkeh Matamu di Mataku

Baromkeh Matamu di Mataku
Judul : Baromkeh Matamu di Mataku
Harga :
RM28.00
Nombor siri : 2342201
Status Stok: Stok masih ada
Masukkan buku ke dalam troli belian

Judul : Baromkeh Matamu di Mataku
Pengarang : Ummu Hani Abu Hassan
Penerbit : Utusan Publications & Distributors Sdn Bhd
Genre : Novel Remaja
Mukasurat : 359  halaman
Cetakan Pertama : 2008
ISBN : 9789676121487


Sinopsis :

Sebuah novel ala travelog yang menggarap jalur kehidupan pelajar-pelajar Islam di Syria. Keunikan kehidupan di tempat baharu, iaitu di Baromkeh, Republik Arab Syria diberi tumpuan melalui pengalaman beberapa watak seperti Fahda Nur dan Adawiyah dengan Persatuan Pelajar Malaysia di situ.

Fahda Nur, pelajar wanita yang punya semangat kental, menimba ilmu di perantauan - meskipun gagal peperiksaan, itu tidak mematahkan semangatnya untuk terus mencuba sehingga berjaya. Kepincangan institusi keluarganya mewajakan ketekunan Fahda Nur untuk berdikari bagi membiayai kos pengajiannya. Sikap berdikari Fahda Nur yang praktikal namun tetap memelihara kesopanan maruah ini bercanggah dengan peraturan kehidupan Muslimah lantas mengundang pemantauan kritis daripada pihak Persatuan Pelajar Malaysia.

Dengan sifatnya yang mirip kepada travelog, novel ini menyelami budaya dan adat resam masyarakat Arab di Syria. Pertembungan dua budaya dari bahagian bumi yang berbeza memberi banyak input dan data yang berguna tentang dunia luar. Maklumat ini menjadikan membaca "Baromkeh Matamu di Mataku" amat informatif.