0 kuantiti
Total Price:RM0.00
> Penerbit UKM

Biografi Aminuddin Baki

Biografi Aminuddin Baki
Judul : Biografi Aminuddin Baki
Harga :
RM35.00
Nombor siri : 4141121
Status Stok: Stok masih ada
Masukkan buku ke dalam troli belian

Judul : Biografi Aminuddin Baki
Pengarang : Rozeman Abu Hassan
Penerbit : UKM
Genre : Esei
Mukasurat : 246 halaman
Cetakan Pertama : 2008
ISBN : 9789679428490


    Aminuddin bin Baki adalah seorang insan yang cukup istimewa dalam kalangan warga pendidik di Malaysia. Beliau meninggal dunia lebih 40 tahun lamanya tetapi jiwa pendidik yang dimiliki oleh Aminuddin Baki dikatakan telah mengalir secara berterusan kepada guru-guru di negara ini. Ketokohan dan kegigihan Aminuddin Baki dalam memperjuangkan nasib pelajar-pelajar Melayu dari segi pelajaran dan meningkatkan martabat bangsa Melayu sendiri amat dikagumi.

    Aminuddin adalah tokoh yang terkenal dengan perjuangannya dalam pertubuhan GPMS malah nama beliau tidak boleh dipisahkan dengan GPMS. Perjuangan beliau dianggap sebagai 'vanguard' iaitu pelopor dalam membangkitkan semangat perjuangan anak-anak Melayu dalam bidang pelajaran. Niat murni Aminuddin Baki telah melahirkan satu semangat yang tinggi kepada pelajar-pelajar Melayu untuk berjaya dan miningkatkan status bangsa Melayu. Bagi golongan pendidik, Aminuddin Baki dianggap sebagai Bapa Pemodenan Pelajaran kerana cetusan idea-idea beliau yang telah menyumbang sehingga merintis kepada lahirnya Dasar Pelajaran Kebangsaan di Malaysia.

    Sebagai seorang pendidik dan pentadbir, Aminuddin telah banyak berjasa kepada bangsa dan negara terutamanya kepada bangsa Melayu. Tidak salah jikalau beliau diiktiraf sebagai 'Arkitek Pendidikan Negara' bagi mengenang segala sumbangan yang pernah dilakukan.

ROZEMAN ABU HASSAN, Pensyarah Kanak di Fakulti Sains Sosial Gunaan, Open University Malaysia. Beliau berpengalaman berkhidmat sebagai seorang Guru Siswazah di Negeri Sembilan, Pegawai Peperiksaan di Majlis Peperiksaan Malaysia, Pensyarah Sejarah dan Felo Penyelidik di Universiti Pendidikan Sultan Idris, Tanjong Malim, Perak.