0 kuantiti
Total Price:RM0.00
> Penerbit UKM

Memoir Johari Salleh

Memoir Johari Salleh
Judul : Memoir Johari Salleh
Harga :
RM45.00
Nombor siri : 4141122
Status Stok: Stok masih ada
Masukkan buku ke dalam troli belian

Judul : Memoir Johari Salleh
Penerbit : UKM
Genre : Esei
Mukasurat : 465 halaman
Cetakan Pertama : 2009
ISBN : 9789679428452


    Johari Salleh, adalah satu nama besar dalam arena industri muzik. Kerjayanya bermula sebagai pemuzik "sessionist" untuk beberapa sesi rakaman semenjak zaman remaja lagi. bermula 1961, usianya dihabiskan untuk berkhidmat di Radio Televisyen Malaysia (RTM). Penglibatannya dilihat sebagai penggubah lagu terserlah, di samping mengetuai pelbagai persembahan Orkestra RTM dan menjalankan tugas Ketua Hiburan dan Muzik di RTM. Perkhidmatannya yang berpusar di RTM amat bermakna dan meluas kerana di situlah tempat beliau menimba ilmu pengetahuan dalam bidang muzik dan pentadbiran.

    Selaku produser, beliau banyak menggubah pelbagai genre dan melodi termasuk pop, korporat dan muzik iklan. Pengalaman ini menjadi perangsang bagi bekas Pengarah Muzik RTM ini untuk terus berkarya demi mengingkatkan koleksi muzik simfonik melayu untuk dijadikan warisan kepada generasi masa depan. Kerjayanya semakin menyerlah kerana berjaya menerbitkan banyak album. Beliau kemudiannya menyambung perkhidmatan sebagai Pengarah Muzik Orkestra Kuala Lumpur (1988-2000) dan Perunding Muzik Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) (2001-2004) yang memberi beliau peluang bernaung di bawah tiga Datuk Bandar Kuala Lumpur.

    Biarpun sudah lama meninggalkan RTM, namun di situlah namanya terus terpahat dalam industri muzik. Revolusi seni muzik tanah air banyak menerima sentuhan dan gubahannya. johari diberi penghormatan mencipta lagu Bersatu, Bersetia, Berkhidmat dan lagu ini diterima sebagai lagu rasmi UMNO. Johari juga diberi mandat sebagai Pengarah Muzik dan Eksekutif Produser bagi mengendalikan persembahan besar produksi muzik PATA Conferenc di Kuala Lumpur dan produksi pentas Malaysiaku yang bercorak ala Broadway Musical di Dewan Merdeka Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).

    Kemuncak kejayaan beliau dalam bidang muzik diiktiraf pada peringkat dalam dan luar negara sebagai perunding, pensyarah dan hakim pertandingan pelbagai pertandingan lagu. Segala curahan ilmu dan pengalaman luas yang ada pada diri beliau menjadikannya tegar dalam meladeni perkembangan muzik tanah air.


DATO' JOHARI SALLEH adalah Felo Tamu di Pusat Kebudayaan Universiti Kebangsaan Malaysia. Beliau adalah mantan Pengarah Muzik RTM (1961-1982), Pengarah Urusan Syarikat Josal Music Sdn Bhd (1983-1986), Pengarah Muzik Orkestra Kuala Lumpur (1987-2000) dan Perunding Muzik DBKL (2001-2004).