0 kuantiti
Total Price:RM0.00
> Hadiah Sastera Utusan> Hadiah Novel Nasional

Penyeberang Sempadan

Penyeberang Sempadan
Judul : Penyeberang Sempadan
Harga :
RM40.00
Nombor siri : 2342254
Status Stok: Stok masih ada
Masukkan buku ke dalam troli belian

Judul : Penyeberang Sempadan
Pengarang : Anwar Ridhwan
Penerbit : Utusan Publications & Distributors Sdn Bhd
Genre : Novel
Mukasurat : 451 halaman
Cetakan Pertama : 2012
ISBN : 9789676125460


Harga Biasa : RM45.00
Harga Ujana Ilmu : RM40.00Hadiah Sako bagi Novel Nasional merupakan kesinambungan tradisi Utusan Publications & Distributors Sdn Bhd bersama Kumpulan Utusan yang prihatin terhadap pembangunan sastera tanah air. Sayembara ini ditaja sebagai mengenang jasa tokoh penulis yang telah berjuang bersenjatakan ketajaman mata pena demi kemajuan negara dan jagat raya. Selumayan hadiahnya, sayembara ini berhasrat menampilkan karya-karya terunggul dan mutakhir.


PENYEBERANG SEMPADAN

Disulami naratif magis tentang protagonis yang mengaku sebagai "pembela dan pejuang" tanah air; penyeberang sempadan geografi dan ideologi yang akhirnya tiba semula pada asal usul Kebenaran.


NOTA PENGARANG - SN Anwar Ridhwan

Saya menggunakan kebebasan kreativiti untuk mencipta latar Kuala Tuntung dan arus sungainya, yang dapat disesuaikan dengan cerita dalam novel ini. Topografinya berbeza daripada realiti landskap kawasan muara sungai di pantai barat Semenanjung. Perbezaan ini disengajakan, untuk disesuaikan dengan elemen latar, watak-watak serta pergerakan mereka dan plot dalam novel ini.

Perkenalan singkat saya dengan beberapa orang pelarian PKI di Moscow pada September - Oktober 1988 sedikit banyak turut mencorakkan cerita dan plot dalam novel ini.

Teks notis menangkap Kuay sebagai orang yang dikehendaki oleh pasukan keselamatan dan kerajaan Persekutuan Tanah Melayu, dipadankan daripada notis "Hadiah Besar Menangkap Orang ini" Ibrahim bin Chik (Memoir Ibrahim Chik : Dari API ke Rejimen ke - 10. Bangi : Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2004).