0 kuantiti
Total Price:RM0.00
> Koleksi / Direktori Penulis> Arena Wati

Warna Hati Era Remaja

Warna Hati Era Remaja
Judul : Warna Hati Era Remaja
Harga :
RM46.00
Nombor siri : 3352123
Status Stok: Stok masih ada
Masukkan buku ke dalam troli belian

Judul : Warna Hati Era Remaja
Pengarang : Arena Wati
Penerbit : Universiti Pendidikan Sultan Idris
Genre : Novel
Mukasurat : 379 halaman
Cetakan Pertama : 2008
ISBN : 9789833759361 
Kulit Nipis
Aku dirangsang sejenis soalan baru bersumber daripada Reflection Theory, yang pernah kupelajari tahun 1943-1944, bahawa itukah yang dikehendaki Albion? Inikah cara M16 melumpuhkan nasionalis tulen Melayu di Malaya? Nasionalis tulen Melayu itu walaupun radikal tapi masih menolak keganasan dengan mengasaskan perjuangannya menuntut kemerdekaan melalui rundingan berdasarkan demokrasi dan perlembagaan. Nasionalis itu tidak sama dengan komunis. Melayu yang patuhi Islam tak akan terima faham komunis.

Dalam hal ini, aku yakini M16 Britain cukup mengenali, siapa orang komunis itu, di Malaya, tahu mutu dan semahal manakah harganya! Sesuatu yang telah difahami nilai dan diketahui harganya, boleh dibeli untuk dimiliki. Britain akan beli itu, dengan cara apa pun untuk kepentingan jangka panjang Inggeris di Malaya, dan di rantau Asia Tenggara.

Sekurang-kurangnya aku sudah baca berita! Maka aku ikuti, dan mengkaji tindak-tanduk Malcom McDonald - Great Britain Commissioner General for South East Asia - beribu pejabat di Istana Bukit Serin, di Johor Bahru.