0 kuantiti
Total Price:RM0.00
> Puisi> Kumpulan Puisi

Bara Kembara Di Desa Membara

Bara Kembara Di Desa Membara
Judul : Bara Kembara Di Desa Membara
Harga :
RM12.00
Nombor siri : 2241112
Status Stok: Stok masih ada
Masukkan buku ke dalam troli belian

Judul : Bara Kembara Di Desa Membara
Pengarang : A Hamid Halim
Penerbit : Persab Enterprise
Genre : Antologi Puisi
Mukasurat : 83  halaman
Cetakan Pertama : 2004

 Keupayaan manusia untuk menetaskan idea atau ilham ke dalambentuk kata-kata merupakan satu keistimewaan yang cukup luar biasa. Justeru hanya manusia tertentu sahaja yang mampu meladeninya dengan tekun, gigih dan tabah.

 A. Hamid Halim seorang penulis muda yang masih ranum di medan persajakan ini muncul dengan kumpulan sajak berjudul ' Bara Kembara Di Desa Membara '. Berbekalkan keistimewaan fitrah yang Tuhan kirimkan kepadanya, dia sedaya mungkin cuba mengungkapkan persoalan masyarakat yang kian gawat ke dalam naskah kumpulan ini.

 Kumpulan puisi yang memuatkan 80 puisi ini merupakan wadah sederhana pengarang dalam menyampaikan pemikirannya. Sebagai  seorang pengarang muda dan masih terlalu baru dalam selok-belok sajak, A. Hamid berupaya mengawal pemilihan diksi sehingga sajak yang terhasil amat sederhana hingga menjadi terlalu langsung. Meski hal ini tidak melanggar ciri atau konsep sajak tetapi seperti yang kita sedia maklum bahawa sajak yang baik adalah sajak yang dapat mencipta kelainan.