0 kuantiti
Total Price:RM0.00
> Hadiah Sastera Utusan> Antologi Cerpen Dewasa

Belati Cinta Zulaikha

Belati Cinta Zulaikha
Judul : Belati Cinta Zulaikha
Harga :
RM20.00
Nombor siri : 2342130
Status Stok: Stok masih ada
Masukkan buku ke dalam troli belian

Judul : Belati Cinta Zulaikha
Penyelenggara : Nor Azah Abd Aziz
Penerbit : Utusan Publishing & Distributors
Genre : Cerpen, Puisi, Kajian & Rencana Sastera
Mukasurat : 274 halaman
Cetakan Pertama : 2004 


Belati Cinta Zulaikha menghimpunkan karya-karya yang telah dinobatkan sebagai pemenang Hadiah Sastera Kumpulan Utusan 2003, iaitu : 10 buah cerpen, 10 buah puisi, 2 buah rencana satera, dan sebuah kajian sastera. Karya-karya tersebut merupakan hasil cipta rata-rata pengarang generasi baru, di samping pengarang kawakan tanah air

Isu yang diangkat pelbagai-daripada isu kekeluargaan kepada persepsi baru dan segar, membawa kepada dunia korporat, alam seni, etika persahabatan, pergolakan sosial, nilai luhur, pegangan tauhid, pembangunan manusiawi, dan seterusnya menerjah isu global yang mencecah pergolakan politik dan peperangan dunia. Karya-karya tersebut mencerminkan pandangan pengarang yang kritis dan semakin licik menangani rencamnya isu yang bergolak dalam wilayah tempatan, juga merentasi wilayah antarabangsa.

Puisi "Belati Cinta Zulaikha" yang menjuduli antologi ini menghalusi betapa pesona mata ialah jendala kepada keruntuhan insani yang terkunci hanya oleh iman kepada Yang Maha Kuasa.