0 kuantiti
Total Price:RM0.00
> Hadiah Sastera Utusan> Anugerah Sastera Darul Iman

Bumi Harapan

Bumi Harapan
Judul : Bumi Harapan
Harga :
RM22.00
Nombor siri : 2342132
Status Stok: Stok masih ada
Masukkan buku ke dalam troli belian

Judul : Bumi Harapan
Pengarang : Ali Jusoh
Penerbit : Utusan Publishing & Distributors
Genre : Novel Dewasa
Mukasurat : 420 halaman
Cetakan Pertama : 2004

BUMI Harapan karya Ali Jusoh, pemenang utama Anugerah Sastera Darul Iman (ASDI) Ke-IV menampilkan kisah yang berasaskan sejarah zaman lampau perhubungan Terengganu dengan China.
Novel ini mengangkat kepahlawanan dan kebijaksanaan orang Terengganu melalui watak Panglima Jenderis dan anaknya, Dandi, yang bertanggungjawab membawa peniaga China ke Terengganu serta menganut Islam akhirnya.
Pembaca berpeluang mengikuti adegan pertaruhan menggunakan pedang membabitkan Shih Kai, pendekar China yang menyamar sebagai saudagar dan merancang untuk menjajah Terengganu. Tidak ketinggalan novel setebal 420 halaman dan dibahagikan kepada 32 bab ini turut mengetengahkan peranan iman dan guru dalam menyelesaikan permasalahan negara dengan merujuk kepada tata cara Islam.
Teknik penyampaian novel ini diselang-selikan dengan rentetan kejadian di China dan disusuli secara imbas kembali atau berurutan, peristiwa berkaitan yang berlaku di Terengganu. Meskipun novel ini menampilkan plot lurus dan berurutan, ia tetap memikat kerana ada rentetan peristiwa yang menimbulkan ketegangan di samping gaya penceritaan pengarangnya lancar dan baik.