0 kuantiti
Total Price:RM0.00
> Penerbit UKM

Gerakan Kiri Melayu dalam Perjuangan Kemerdekaan

Gerakan Kiri Melayu dalam Perjuangan Kemerdekaan
Judul : Gerakan Kiri Melayu dalam Perjuangan Kemerdekaan
Harga :
RM35.00
Nombor siri : 4141111
Status Stok: Stok masih ada
Masukkan buku ke dalam troli belian

Judul : Gerakan Kiri Melayu dalam Perjuangan Kemerdekaan
Pengarang : Mohammed Salleh Lamry
Penerbit :Penerbit UKM
Genre : Sejarah
Mukasurat : 204  halaman
Cetakan Pertama : 2005
ISBN : 967942717x


 Dalam perjuangan untuk mencapai kemerdekaan, gerakan nasionalisme Melayu terbahagi kepada aliran kiri dan aliran kanan. Aliran kiri dipelopori oleh Kesatuan Melayu Muda (KMM), diteruskan oleh Parti Kebangsaan Melayu Muda (PKMM) dan badan gabungannya seperti Angkatan Pemuda Insaf (API), Angkatan Wanita Sedar (AWAS) dan Barisan Tani Se-Tanah Air (BATAS). Aliran kanan pula dipelopori oleh persatuan Melayu negeri-negeri dan diteruskan oleh United Malays National Organisation (UMNO) dan berjaya mencapai kemerdekaan.

 Perjuangan nasionalisme aliran kiri memang tidak berjaya mencapai matlamatnya. Gerakan nasionalis kiri terpinggir dan terkeluar dari arus perdana kerana tekanan penjajah dan hanya mendapat sokongan daripada golongan minoriti Melayu. Namun, satu kelompok kecil dari kalangan pemimpin gerakan nasionalis kiri Melayu ini telah memilih jalan lain untuk meneruskan perjuangan mereka. Mereka menyertai perjuangan bersenjata mulai 1948 bersama Parti Komunis Malaya (PKM) setelah mendapati perjuangan secara damai tidak dapat diteruskan lagi. Perjuangan mereka ini hanya berakhir dengan termeterainya Perjanjian Damai antara PKM dengan kerajaan Malaysia dan kerajaan Thailand pada 1989 di Haadyai.

 Buku ini mengandungi 11 bab yang antara lain kandungannya melingkari topik berkenaan gerakan politik, perjuangan kemerdekaan dan tanggapan umum terhadap perjuangan bersenjata nasionalis kiri pada zaman penjajah. Untuk buku ini, penulis melakukan penyelidikan dengan menggunakan tiga sumber termasuk sejarah lisan. Penulis juga menemubual secara langsung tokoh-tokoh Melayu berkenaan. 

MOHAMED SALLEH LAMRY, Ph. D adalah mantan Profesor Madya dan Sarjana Tamu di Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia.


Kandungan

Singkatan
Prakata
Pendahuluan

Gerakan Antikolonial Sebelum Perang Dunia Kedua
Gerakan Politik Masa Pendudukan Jepun (1941-45)
Gerakan Politik Masa Aman (1946-48): Nasionalis Kiri Melayu
Gerakan Politik Masa Aman (1946-48): Parti Komunis Malaya
Darurat Dan Perjuangan Kemerdekaan Secara Bersenjata
Pengunduran Strategik Ke Selatan Thailand
Gerakan Awal Di  Sempadan
Perundingan Baling
Antara Baling Dan Haadyai