0 kuantiti
Total Price:RM0.00
> Koleksi Prof Dr. Hamka

Kesepaduan Iman & Amal Salih

Kesepaduan Iman & Amal Salih
Judul : Kesepaduan Iman & Amal Salih
Harga :
RM16.50
Nombor siri : 4355118
Status Stok: Stok masih ada
Masukkan buku ke dalam troli belian

Judul : Kesepaduan Iman & Amal Salih     
Pengarang : Prof Dr. Hamka     
Penerbit : Pustaka Dini Sdn Bhd
Genre : Esei
Mukasurat :198  halaman
Cetakan Pertama : 2003
ISBN : 9839422537Hubungan di antara Iman dengan amal, adalah hubungan antara budi dan perangai. Kalau kita percaya kepad aAllah tentu kita cinta kepada-Nya, tentu kita sudi berkorban menuruti apa yang terpakai dalam alam ini, adalah cinta palsu. Apatah lagi terhadap Allah, nescaya iman palsu, Islam palsu.

Memperakui diri seorang Islam padahal tidak mengerjakan solat lima waktu, cubalah fikirkan, betulkah pengakuan itu? Mendakwa diri seorang Islam, padahal enggan mengeluarkan zakat? Sebab apa? Apakah lantaran merasa bahawa harta itu bukan pemberian Tuhan? Mengakui diri seorang Islam, pahal enggan melakukan puasa Ramadhan. Apakah sebabnya? Bukankah ini lantaran pengakuan itu belum bulat? Lain di mulut lain pula di hati?

Anda hendak berjuang, menegakkan cita-cita Islam, dalam masyarakat, dalam negara, ekonomi, politik dan sebagainya, padahal solat lima waktu anda tinggalkan. Hal ini petanda rumah yang hendak anda bina itu, anda tegakkan di atas tiang yang lapuk. Atau anda mendirikan rumah tidak memakai tiang. Maka selamanya rumah itu tidak akan tegak. Rumah baru berdiri, apabila dimulai dari sendinya.

Demikian pula dalam beragama, harus dimulai dari sendinya. Jika tidak, petanda bahawa pengakuan belum betul, kepercayaan belum duduk, maknanya iman belum ada. Kalau iman belum ada, nescaya Islam pun belum ada. Cubalah tanyai hati sendiri. Apakah beratnya mengerjakan perintah?

... Demikian ungkapan Prof. Dr. Hamka dalam buku ini.

Kandungan

Pengantar Penerbit
Pengantar Penyusun
Iman dan Amal Salih atau Akidah dan Syariah
Mendustakan Agama
Mencari Jalan Ke Luar
Pertentangan Batin
Mawas Diri
Menuju Cita Kemuliaan
Ibadah dan Hubungannya Dengan Jiwa
Tanggungan Negara, Masyarakat dan Rumahtangga
Sinar Cahaya Iman
Makhluk Pilihan
Yang Membuat Kita Gagal
Kehidupan Budi Pekerti Nabi Muhammad (S.A.W.)
Tujuh Belas Ramadhan