0 kuantiti
Total Price:RM0.00
> Koleksi Prof Dr. Hamka

Merantau Ke Deli

Merantau Ke Deli
Judul : Merantau Ke Deli
Harga :
RM16.50
Nombor siri : 4355120
Status Stok: Stok masih ada
Masukkan buku ke dalam troli belian

Judul :  Merantau Ke Deli
Pengarang : Prof Dr. Hamka     
Penerbit : Pustaka Dini Sdn Bhd
Genre : Novel
Mukasurat :222  halaman
Cetakan Terkini  : 2010
ISBN : 9789833707706HAMKA lahir pada 17 Februari 1908 di Meninjau, Sumatera Barat dan meninggal dunia pada 24 Julai 1981 di Jakarta. Nama sebenar Hamka ialah Haji Abdul Malik bin Karim bin Amrullah. Beliau merupakan salah seorang tokoh pendakwah yang disegani di rantau Nusantara, juga seorang yang bijak dan mahir dalam bidang kesusasteraan, penulisan kreatif dan prolifik, seorang pujangga dan ahli falsafah Islam.

"... O, abang! Banyak... banyak sekali yang teringat olehku. Kian lama saya menangis, kian banyak yang terupa, sehingga air mataku jatuh tak tertahan-tahan. Pertama, sudah terbayang-bayang di muka saya bagaimana kesengsaraan yang akan kita tempuh, yang berat dan ringannya akan terpikul di atas bahu abang sendiri. Akan sanggupkah abang beristeri seorang lagi? Bukanlah menurut adat kampung halaman abang sendiri... seorang lelaki ke mana pun dia merantau, maka hasil pencariannya itu mesti ditumpahkannya di muka isterinya. Hawa nafsu orang kampung mesti abang cukupkan, apa lagi hawa nafsu isteri sendiri.

Dia meminta sawah dan rumah, meminta perkakas gelang dan perhiasan-perhiasan yang lain. Dan dia tidak akan tahu dari mana abang memeras tenaga untuk keperlukannya itu. Selama ini isteri abang hanya adinda seorang, adinda tidak mengharapkan senang atau harta benda abang. Berilah adinda sehelai selimut penutup badan, berilah sepertegak kain penutup tubuh, beroleh nasi setempurung pagi setempurung petang, cukuplah sudah bagiku. Tetapi kalau abang beristeri seorang lagi, apalagi dia lebih muda, sekampung pula, abang akan sengsara, percayalah!"

Kandungan

1.   Malam Gajian
2.   Pertemuan
3.   Kahwin
4.   Hakikat Rumahtangga
5.   Keberuntungan
6.   Pulang
7.   Angin Berkisar
8.   Surat Dari Kampung
9.   Perkahwinan
10. Dua Kapal Satu Juragan
11. Pecah
12. Menuruti Adat Lembaga
13. Tegak Lagi
14. Memenuhi Cita-cita
15. Pertemuan dan Perpisahan
16. Penutup