0 kuantiti
Total Price:RM0.00
> IKSEP

Pantun

Pantun
Judul : Pantun
Harga :
RM6.50
Nombor siri : 3041134
Status Stok: Stok masih ada
Masukkan buku ke dalam troli belian

Judul : Pantun
Pengarang : Hj. Mokhtar Yasin
Penerbit : IKSEP
Genre : Budaya
Mukasurat : 36 halaman
Cetakan Pertama : 2005
ISBN : 9832600197


 Pantun ialah puisi tradisional Melayu turun-temurun yang tertua di dalam Budaya Melayu. la adalah akar budi dan daya rasa yang selalu membijaksanakan fikiran dan memperindah perasaan. Boleh dikatakan semua suku bangsa di Alam Melayu mempunyai bentuk pantunnya sendiri dalam dialek atau bahasa ibunda masing-masing. Pantun berbanding dengan syair. gurindam, seloka, rubai, ghazal dan sebagainya mempunyai kedudukan tersendiri sebagai alat untuk menyatakan hajat -pembayang niat, bunga istiadat, pembuka kata, penamat bicara, pengucapan rindu dagang merantau.
 Anak-anak Melayu dahulu pandai berpantun. Justeru itu pantun digunakan dalam kehidupan budaya Melayu. Inilah peninggalan pusaka nenek moyang mewariskan kepada kita dari pujangga tak bernama, khazanah yang memperkayakan perbendaharaan sastera kita. Pantun telah wujud sejak zaman berzaman, tetapi telah berkembang semenjak kerajaan-kerajaan Melayu ditubuhkan seperti Kerajaan Melayu Champa dan Srivijaya dalam abad ke-7 dan kemuncak Empayar Melayu Melaka pada abad ke-15 dan 16. Pantun merupakan puisi yang begitu diminati oleh orang-orang Melayu hinggalah ke hari ini.
 Dengan mempelajari pantun Melayu. kita dapat mengenali masyarakat Melayu yang melahirkan pantun. Sistem kekeluargaan yang terikat erat dengan adat dan peraturan terpancar dalam bentuk puisi pantun yang kukuh sifatnya sentiasa dijaga dan dipelihara. Jika berubah dari sifat dan bentuk asasinya ia tidak lagi dinamakan pantun.

Kandungan

1. Pengenalan
2. Pantun -Pembuka Bicara
3. Struktur Pantun
4. Hubungan Pembayang dan Maksud
5. Jenis Pantun
6. Klasifikasi Pantun
7. Peraturan dan Aturcara Pertandingan Pantun