0 kuantiti
Total Price:RM0.00
> Penerbit UM

Pengembaraan Ibn Battuta Musafir Islam

Pengembaraan Ibn Battuta Musafir Islam
Judul : Pengembaraan Ibn Battuta Musafir Islam
Harga :
RM40.00
Nombor siri : 3541113
Status Stok: Stok masih ada
Masukkan buku ke dalam troli belian

Judul : Pengembaraan Ibn Battuta Musafir Islam
Pengarang : Ross E. Dunn
Penerbit : Penerbit Universiti Malaya
Genre : Ilmiah
Mukasurat : 380  halaman
Cetakan Pertama : 2005
ISBN : 9831002598

Ibn Battuta telah disanjung sebagai musafir terbesar. Selama perjalanannya yang merentang hampir tiga puluh tahun, ia telah melintasi Dunia Timur, mengunjungi daerah-daerah yang luasnya sama dengan luas 44 buah negara zaman moden, dan merentasi kawasan seluas kira-kira 73,000 batu.

Rihla karangan Ibn Battuta adalh tinjauan lengkap tentang tokoh-tokoh, tempat, pemerintahan dan pelbagai keanehan dunia Muslim pada satu per empat kedua abad ke-14, yang ditulis dalam gaya sastera yang lazim pada zamannya. Buku itu juga merupakan sebuah catatan perjalanan yang dramatis.

Sejak itu, terjemahan karya tulis tersebut, yang kesemuanya dipersiapkan berdasarkan teks cetakan karya Defremery dan Sanguinetti, telah diterbitkan dalam perbagai bahasa, termasuk bahasa Sepanyol, Itali, Jerman, Rusia, Poland, Hungary, Parsi, dan Jepun. Pada 1929 Sir Hamilton Gibb memendekkan terjemahan bahasa Inggerisnya dan mulai membuat edisi yang yang lengkap di bawah naungan Hakluyt Soceity. Bahagian terakhir daripada empat jilid itu masih dalam persiapan. Tetapi, terjemahan bahasa Inggerisnya tentang pelbagai bahagian Rihla muncul pada abad lalu sebagai buku atau sebahagian karangan dalam bentuk antologi dan majalah-majalah ilmiah.


Terjemahan Rihla begitu banyak, lengkap dengan komentar kritis tentang Ibn Battuta an riwayat pekerjaannya yang sudah berkembang sejak abad ke-18. Semua ini merupakan sunbangan yang luar biasa nilainya, suatu sumber sejarah tentang Dunia Timur yang sudah berpenghuni sejak seperempat terakhir abad ke-14. Buku ini dikutip dan disebutkan dalam ratusan karya tulis sejarah, bukan sahaja tentang hal yang ada hubungannya dengan negeri-negeri Islam, tetapi dengan China, dan empayar Byzantium. 

Kandungan

1 Tangier
2 Maghrib
3 Orang Mamluk
4 Makkah
5 Parsi Dan Iraq
6 Laut Arab
7 Turki
8 Padang Rumput
9 Delhi
10 Malabar Dan Maladewa
11 China
12 Kampung Halaman
13 Mali
14 Rihla

Daftar Kata Asing
Bibliografi
Indeks