0 kuantiti
Total Price:RM0.00
> Hadiah Sastera Utusan> Antologi Cerpen Remaja

Pusaka Cendana

Pusaka Cendana
Judul : Pusaka Cendana
Harga :
RM17.00
Nombor siri : 2342186
Status Stok: Stok masih ada
Masukkan buku ke dalam troli belian

Judul : Pusaka Cendana
Penyelenggara : Nor Azah Abd. Aziz & Rozlan Mohamed Noor
Penerbit : Utusan Publications & Distributors Sdn Bhd
Genre : Antologi Cerpen Remaja
Mukasurat : 146
Cetakan Pertama : 2007
ISBN : 9789676120561Pusaka Cendana merupakan antologi 10 buah karya yang telah dinobatkan sebagai pemenang Hadiah Sastera Kumpulan Utusan 2006 bagi Kategori Cerpen Remaja. Karya-karya tersebut merupakan hasil cipta pengarang generasi baharu, di samping pengarang kawakan.

Karya-karya yang termuat dalam antologi ini memperlihatkan perkembangan pemikiran pengarang menggarap pelbagai isu di sekeliling mereka. Isu yang bersifat lokal dan menjangkau permasalahan sejagat menunjukkan kepekaan pengarang terhadap gejolak dan aspirasi remaja dalam era globalisasi yang serba mencabar. Selain itu, terdapat juga karya yang menangkat budaya warisan bangsa yang semakin dilupakan, di samping isu-isu alam sekitar, pertembungan kebudayaan serta kekeluargaan dan kemanusiaan. Karya-karya ini dihadirkan secara berseni dan membawa manfaat dalam pembinaan nilai keinsanan dan keihsanan.

"Pusaka Cendana" yang menjuduli antologi ini mengangkat kesenian bongai, sejenis nyanyian tradisional Negeri Sembilan sebagai simbol keperibadian khazanah budaya bangsa yang perlu dilestarikan oleh generasi hari ini. Cerpen ini juga memanfaatkan ilmu undang-undang untuk mengabsahkan pelestarian kesenian tersebut.